Címlap » Kultúra Miller Lajos - operaénekes
Gyengén látók

Főmenü

Letöltések

Számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa70
mod_vvisit_counterTegnap130
mod_vvisit_counterHét728
mod_vvisit_counterHónap3114
mod_vvisit_counterÖsszesen779977
Miller Lajos - operaénekes Nyomtatás E-mail
Igazi büszkeségre ad okot, hogy a magyar operajátszás kiváló személyisége, Miller Lajos településünket választotta állandó otthonául.

A párjával 2004 óta Markazon élő művész 1940. január 23-án született Szombathelyen. A Liszt Ferenc Zeneakadémia opera szakán tanult. 1968-ban kapott operaénekes, valamint énektanári diplomát, és rögtön a Magyar Állami Operaház tagja lett. Karrierje az 1969-es pályakezdéstől egyenletesen ívelt felfelé és tartós nemzetközi sikerekben teljesedett ki, elsősorban a nagy Verdi operák hősbariton szerepeiben: Verdi: Macbeth - címszerep, Don Carlos - Posa, Végzet hatalma - Don Carlos, Ernani - Don Carlos, Traviata - Germon, Simon Boccanegra - címszerep.

A 70-es évek derekán a budapesti Operaház az ő személyében találta meg az ízig-vérig olasz típusú hősbaritont, aki a 80-as évekre világklasszissá érlelődött.

A nemzetközi hírnévhez vezettek a rangos külföldi versenygyőzelmek is. Az 1974-es párizsi G.Fauré-versenyen a nagydíjat, a dalkategória első díját, valamint Pompidou különdíját nyerte el. 1975-ben a treviso-i Trubadúr-versenyen kiváló Luna grófját első díjjal jutalmazták. (A zsűri elnöke Mario del Monaco volt).

A római operában éveken keresztül fellép az évadnyitó előadások főszereplőjeként: az olaszos temperamentumú, fényes hangszínű hősbariton az olasz közönség egyik kedveltje lett.

Róma mellett a világ legjelentősebb operaszínpadain aratott komoly sikereket a New York-i Metropolitantól, a Milanói Scaláig. Az egyre sűrűsödő külföldi vendégfellépések repertoárjának jelentős bővülését eredményezték: a Verdi-operák főszerepei mellé felsorakoztak Mozart, Rossini, Bizet, Wagner, Puccini, Donizetti, Csajkovszkij, Rimszkij-Korszakov, Prokofjev műveinek bariton alakjai. A 80-as évek második felében budapesti vendégszereplései a magyar operaélet ünnepi eseményei közé számítottak.

A klasszikus hősbariton alakítások mellett számos újabb népszerű hazai darabhoz van nem kevés köze: Káel Csaba Bánk Bán filmjében Tiborcként, Szörényi Levente Árpád népe című misztikus operájában Árpádként aratott fényes szakmai elismeréseket; az 56-os forradalom 50-dik évfordulójának tiszteletére készült 56 csepp vér című rockmusicalben, - melyből film is készült - Leart, a kitelepített színészt énekelte.

Itthon és külföldön kiemelkedő érdemei vannak a magyar zenekultúra terjesztésében, ezért művészete elismeréseként több díjban részesült: Kossuth-díj, Liszt-díj, Székely Mihály emlékplakett, Bartók Béla- és Pásztory Ditta-díj. 2008-tól a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével gazdagodott kitüntetései sora, emellett tagja a Halhatatlanok Társulatának is.

Végezetül következzék néhány beszédes adat: 24 országban, mintegy 74 város opera- illetve koncertszínpadán képviselte hazánkat. Itthon és külföldön 75 opera szerepet énekelt, ebből 15 Verdi főszerep. Több mint 20 oratórium és koncert szólistája.

Miller Lajost hazai és nemzetközi pályafutása, magas színvonalú művészi teljesítménye a magyar operaművészet legkiválóbb csillagai közé emeli.
 
A hétköznapokban szerény, jó kedélyű, közvetlen, allűröktől mentes művész, aki mindig aktívan részt vesz falunk rendezvényein.

További információ a művész honlapján: www.millerlajos.hu   
 
Hungarian English French German Polish Romanian Slovak

Névnap

Ma 2018. április 20., péntek, Tivadar napja van. Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.

PEVIK Nkft.

PEVIK Nkft. 3250 Pétervására, Tisztisor út 29.

Címer

Hírek - Markazi Várvölgye Általános Iskola

Önkrmányzat Pihenőháza

3262, MARKAZ, TÓPART
Markaz, tópart, vendégszobák száma: 5 az ágyak száma: 14
Felhívás a markazi vár vár maradványinak megmentésére
Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy a Polgármesteri Hivatalban a PÉNZTÁR hétfőn, szerdán, pénteken 9-12 óráig tart nyitva.

Fejlesztések 2006-2010

Híd avatás
Image Detail Image Download

Markaz videó

Partnereink

Mátra Jövője Tiurisztiukai Egyesület
Markaz Községet a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja
Nordic Walking Partnerünk

Hirdetés

Befektetőt keresünk kemping kialakítására
A komplex turisztikai kínálat háttereként egy kemping és kiszolgáló létesítményei kialakítását kívánjuk megvalósítani egy közel 2,5 ha nagyságú, önkormányzati tulajdonú, közút és kerékpárút melletti, közvetlen vízparti kapcsolattal rendelkező területen.

Képek

 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow

Keresés

Markaz Község Önkormányzata