Címlap » Testvér községek Csécs (Szlovákia)
Gyengén látók

Főmenü

Letöltések

Számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa71
mod_vvisit_counterTegnap130
mod_vvisit_counterHét729
mod_vvisit_counterHónap3115
mod_vvisit_counterÖsszesen779978
Csécs (Szlovákia) Nyomtatás E-mail

Bemutatjuk Csécs községet


Falubemutató cikkünk hátteréül örvendetes esemény szolgál: 2008. augusztus 17-én Csécsen ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást kötött a két település polgármestere, melynek eredményeképp - reményeink szerint - a kultúra, oktatás, sport, turizmus és közös pályázatok benyújtása terén széles hatókörű szoros kapcsolat valósulhat meg a jövőben a történelmét, adottságait tekintve is sok rokon vonást mutató falvaink között.

alt

Partnertelepülésünk, Csécs


Annak ellenére, hogy az első ismert írásos említés a faluról csak 1317-ből származik, ahol "CECH" néven szerepel, a község múltja jóval távolabbra nyúlik vissza. A falu határában talált kőeszközök arra engednek következtetni, hogy már az őskőkorszakban is lakott itt ember.
A település eredeti tulajdonosai nem ismertek, csak azt tudható, hogy 1365-től Péteré, az Aba-nemzetségből származó Szikszay Imre fiáé volt. 1402-ben a községet a Perényi család kapja meg. A feljegyzések alapján a falu lakosságát 1427-ben 350 főre lehet becsülni. A török időkben csaknem teljesen elnéptelenedett településre magyar zsellérek mellett a 17. században szlovák, lengyel és ruszin telepesek is érkeztek. 1826-ban már 1029 lakosa van, melynek zöme mezőgazdasággal foglalkozott. A nehéz életkörülményeknek köszönhetően az I. világháború előtt és után a lakosság jelentős része kivándorolt munka után Amerikába és Kanadába.
Csécs már a 18. században saját pecséttel rendelkezett, melynek legrégebbi lenyomata egy 1778-ban kelt iraton található. A falunak 1856-ban már állandó postahivatala volt. Csécs egészen az Osztrák-Magyar Monarchia 1918-as felbomlásáig annak részét képezte. Csehszlovákia 1918-as létrejöttétől ide tartozott egészen 1938-ig, amikor Magyarországhoz lett csatolva. 1945-től ismét Csehszlovákiához tartozott egészen 1993-ig, a Szlovák Köztársaság megalakulásáig, amióta Szlovákia részét képezi. Jelenleg közel 1900 fő lakja.
 
A község műemlékei közül kiemelendő legrégibb épülete, a még ma is álló, a 13. századból, az Árpádok korából származó kora gótikus kőtemplom, melynek egy részén még a román építészeti stílus jelei is fellelhetőek. Az eredetileg római katolikus templom az 1703-as Rákóczi-szabadságharc idejétől a református egyház alá tartozik. Valószínűleg abban az időben fedték be vakolattal a templomban található 13. századi falfestményeket. Az értékes freskókat 1893-ban tárták fel újra. A legutóbbi, 1994-ben befejezett restaurálási munkálatok után a nemzeti műemlékké nyilvánított freskók újra teljes szépségükben tekinthetők meg a templomban.
A falu jellegzetes épülete az 1800-ban klasszicista stílusban épült római katolikus templom, mely 1949-ben eddig tisztázatlan körülmények között csaknem teljesen leégett és a jelenlegi formáját a tűzvészt követő újjáépítése és kibővítése után kapta. A legutóbbi felújítási munkálatoknál - 1994-1995 között - a templom tornyát is kicserélték.

Közvetlenül a katolikus templom mellett található a 18. század második felében klasszicista stílusban épült Szirmay-kastély, melyen jelenleg újjáépítési munkák folynak. A kastéllyal szemben található az I. és II. világháború áldozatai tiszteletére állított korona emlékmű.
 
Hungarian English French German Polish Romanian Slovak

Névnap

Ma 2018. április 20., péntek, Tivadar napja van. Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.

PEVIK Nkft.

PEVIK Nkft. 3250 Pétervására, Tisztisor út 29.

Címer

Hírek - Markazi Várvölgye Általános Iskola

Önkrmányzat Pihenőháza

3262, MARKAZ, TÓPART
Markaz, tópart, vendégszobák száma: 5 az ágyak száma: 14
Felhívás a markazi vár vár maradványinak megmentésére
Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy a Polgármesteri Hivatalban a PÉNZTÁR hétfőn, szerdán, pénteken 9-12 óráig tart nyitva.

Fejlesztések 2006-2010

Fő út járda
Image Detail Image Download

Markaz videó

Partnereink

Mátra Jövője Tiurisztiukai Egyesület
Markaz Községet a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja
Nordic Walking Partnerünk

Hirdetés

Befektetőt keresünk kemping kialakítására
A komplex turisztikai kínálat háttereként egy kemping és kiszolgáló létesítményei kialakítását kívánjuk megvalósítani egy közel 2,5 ha nagyságú, önkormányzati tulajdonú, közút és kerékpárút melletti, közvetlen vízparti kapcsolattal rendelkező területen.

Képek

 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow

Keresés

Markaz Község Önkormányzata