Címlap » Látnivalók Szent Korona Emlékmű
Gyengén látók

Főmenü

Letöltések

Számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa70
mod_vvisit_counterTegnap130
mod_vvisit_counterHét728
mod_vvisit_counterHónap3114
mod_vvisit_counterÖsszesen779977
Szent Korona Emlékmű Nyomtatás E-mail
altMarkaz Községi Önkormányzat Képviselő-testülete részéről - egészen 1999. évig visszanyúlóan - igényként jelentkezett, hogy Szent István emlékének ápolása céljából a jelentőségéhez méltó, művészileg értékes, környezetesztétikai szempontból igényes köztéri képzőművészeti alkotást állítasson fel a községben.
 
A tervezett mű helyének a Szent István park került kijelölésre, amely jelenleg rendezvénytérként szolgál, és a későbbiekben itt kívánunk megemlékezni az állami ünnepekről is. A park kialakítása 1999-ben kezdődött a tereprendezéssel, patakmeder kotrásával és, azóta próbáljuk folyamatosan fejleszteni. Az emlékmű megvalósítására már nyolc éve is készült terv, de a kivitelezésre akkor nem került sor.
 
2005. decemberében - felvettük a kapcsolatot a Képző- és Iparművészeti Lektorátussal és újból megkezdtük a szobor felállításának folyamatát. Javaslatukra meghívásos pályázat került kiírásra 2006. januárjában négy szobrászművész részvételével, amely eredménytelennek bizonyult. Képviselő-testületünk a beérkezett pályaművek között nem hirdetett győztest és újabb vázlattervek elkészítésére kért fel művészeket.
 
altHosszú egyeztetési folyamat után 2007. áprilisában önkormányzatunk Győrfi Lajos diplomás szobrászművésszel kötött írásbeli felhasználási szerződést a Szent Korona emlékmű kivitelezésére. A mű jelképrendszere jól értelmezhető, megformálása a természeti környezetbe és a mátrai tájba illeszkedik, megjelenésével és térképzésével megteremti az ünnepi alkalmakhoz a tér kellő ünnepélyességét. A kővel burkolt, lépcsővel, támfallal kiegészített palástformájú rendezvénytér a környék középkori vár építészetét szimbolizálja, melyből, mint egy régészeti lelet a magyarság kialakulásának szkíta, hun, avar és honfoglalás kori töredékei vannak természetes sziklákba faragva. E mondákból ismert csodaszarvas, táltos, griffes és turulos ábrázolások gondolata vezeti fel szemünket a központi formára, mely egy középkori templom hatását keltve, az égen kirajzolódva mutatja meg (Szent István királyunknak köszönhetően), hogy a "Szent Korona országa" lettünk, felajánlva az országot Szűz Mária oltalmába. A szobor és környezetének anyaga a térségre jellemző kisnánai bányában található andezit kőzet. A Képző- és Iparművészeti Lektorátus szakvéleményében a tervet elfogadásra és megvalósításra javasolta.
 
A szobrászművész az andezit-sziklák megmunkálását május közepén kezdte meg, a talapzat építésének munkálatai, pedig június végén indultak. A kőburkolat elkészülte után a központi szikla július közepén került felállításra. A bronzöntők augusztus elején készítették el a szent koronát, így az augusztus 15-én a faragott sziklákkal együtt végső helyére kerülhetett.
  
Markaz község alapításának 675. évfordulóján a Szent István-napi Falunapon (2007. augusztus 20.) történt meg az emlékmű avatása, ahol a szabadtéri ünnepi mise után egész napos kulturális és sportrendezvények várták a falu lakóit és az idelátogató vendégeket.
 
altAz emlékmű komplett megvalósításának költsége több mint bruttó 9 millió Ft-ba került. Önkormányzatunk saját forrásának kiegészítésére pályázni kíván az Oktatási és Kulturális Minisztérium köztéri képzőművészeti alkotások támogatására, amely sajnos 2007. évben még nem került kiírásra, így a betervezett 1-2 millió Ft-os pályázati forrással eddig nem számolhattunk. Költségvetésünket jelentősen megterhelték a konzultációs és bírálati díjak, továbbá a művészt illető felhasználási díj, ezért levélben kértük Dr. Hiller István kulturális miniszter urat, hogy lehetősége szerint a Szent Korona Emlékmű megvalósítását településünkön a miniszteri külön-keretből szíveskedjen anyagi támogatásban részesíteni.
 
Ezúton is köszönjük az emlékmű kivitelezésében nyújtott segítő munkáját a Mátrai Erőmű Zrt-nek, a kisnánai Tarnóca Kőbánya Kft-nek (andezit sziklák), a Balázs Trans Kft-nek (kőzúzalék), Hadobás Ferenc kőműves vállalkozónak (kőburkolat készítése), valamint Hegedűs István vállalkozásának (zászlórudak készítése).

Vasné

alt
 

 
Hungarian English French German Polish Romanian Slovak

Névnap

Ma 2018. április 20., péntek, Tivadar napja van. Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.

PEVIK Nkft.

PEVIK Nkft. 3250 Pétervására, Tisztisor út 29.

Címer

Hírek - Markazi Várvölgye Általános Iskola

Önkrmányzat Pihenőháza

3262, MARKAZ, TÓPART
Markaz, tópart, vendégszobák száma: 5 az ágyak száma: 14
Felhívás a markazi vár vár maradványinak megmentésére
Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy a Polgármesteri Hivatalban a PÉNZTÁR hétfőn, szerdán, pénteken 9-12 óráig tart nyitva.

Fejlesztések 2006-2010

Temető út
Image Detail Image Download

Markaz videó

Partnereink

Mátra Jövője Tiurisztiukai Egyesület
Markaz Községet a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja
Nordic Walking Partnerünk

Hirdetés

Befektetőt keresünk kemping kialakítására
A komplex turisztikai kínálat háttereként egy kemping és kiszolgáló létesítményei kialakítását kívánjuk megvalósítani egy közel 2,5 ha nagyságú, önkormányzati tulajdonú, közút és kerékpárút melletti, közvetlen vízparti kapcsolattal rendelkező területen.

Képek

 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow

Keresés

Markaz Község Önkormányzata