Címlap » Látnivalók Pusztatemplom
Gyengén látók

Főmenü

Letöltések

Számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa68
mod_vvisit_counterTegnap209
mod_vvisit_counterHét935
mod_vvisit_counterHónap3321
mod_vvisit_counterÖsszesen780184
Pusztatemplom Nyomtatás E-mail
altA téli pásztorszállásból kialakult hajdani falu egy háromszög alakú földsáncon belül helyezkedett el, amelyet patak és vizesárok vett körül. Az egykori település legfontosabb épülete a templom volt, romjainak maradványai egészen 1962-ig kökénybokrokkal benőve érintetlenül nyugodtak. Az iszapból kiálló használható köveit 1961-62 telén a falusi építkezések alapjaiba széthordták, majd a tározó tó 1968-as kialakítását követően a megmaradt falakat elfedte a víz. Alacsony vízállásnál a megmaradt kövek ma is elő-elő bukkannak.
 
Az aszályosság miatt 1983. őszére a tó vize mintegy 60%-ára zsugorodott össze, ezáltal a pusztatemplom környezete szárazra került, így Fodor László vezetésével egy régészcsoport fel tudta tárni a pusztatemplom épületének kb. 1/4-ed részét.
 
A feltárás a templom építési idejét a tatárjárást követő évtizedekre keltezi (XIII. sz. vége - XIV. sz. eleje) és a pápai tizedjegyzékben (1332-37) említett falu plébániatemplomával azonosítja. Ez az időszak volt a régi Markaz virágzásának a korszaka, amikor a templomon kívül a várat is építették.
 
A kutatás valószínűsítette, hogy a feltárt templom helyén már annak építése előtt is lehetett egy faszerkezetes templom, amely a tatárjárás idején éghetett le.
 
altA hitelesítő ásatás során egy egyhajós, félköríves szentélyű román kori templom körvonalai bontakoztak ki. Későbbi bővítés (XIV. sz. vége - XV. sz. eleje) az északi oldalon hozzá kapcsolt sekrestye vagy kápolna helyiség - s a kettő között a fal áttörése. A bővítéssel egy időben erősítették a nyugati falat, és megváltoztatták a román kori kapu kiképzését, melynek köveit másodlagosan felhasználták. A templom és a sekrestye síkfödémes lehetett, boltozásra utaló kőmaradványok sehol nem kerültek elő. Az 1983-ban feltárt templom a kor-szokásainak megfelelően keleti-nyugati tájolású volt, azzal a céllal, hogy az imádkozók a szentély felé nézve a felkelő napot, Krisztus jelképét láthassák. A templom bejáratát nyugatról alakították ki. A romok között szétszóródott faragott kövekből arra lehet következtetni, hogy az épületen több ablakot is kiképeztek. A hajó és a szentély külső együttes teljes hossza 1680 centiméter, szélessége 820 centiméteres. A fal vastagsága 110, magassága pedig 500-550 centiméter lehetett. Alapozása és a lábazata (a padlószinttől lefelé) 90 cm mélységű, padlózata lapos kőburkolat.
 
A templom falainak alapja a környéken bőven található görgeteg kőből (patakkőből), a felmenő falak nagyobbik hányada, pedig a markazi kőbányából származó, könnyen faragható tufa, kisebbik része az abasári vörös és visontai bányából származó zöldesszürke üledékes homokkőből épült.
 
A templom 66 négyzetméteres belső tere 280-300 fő befogadását tette lehetővé. Ennél fogva a templom méretéből a maga korában közepes nagyságú (lélekszámú) falura lehet következtetni, melyben 300-350 fő élhetett.
 
I. István rendelkezése alapján, ahol a templom vizenyős talajra épült - mint hajdan Markazon is - ott a legközelebbi dombon jelölték ki a temetkezés helyét. Így került a markaziak temetkezési helye a régi templomtól délnyugat irányba a 300-400 méterre lévő enyhén dombos területre. A mai kertek alatti részen egészen 1967-ig - (amíg a tó vize el nem árasztotta) - láthatók voltak gyeppel benőtt ősi sírhalmok domborulatai.
 
Forrás:
 •    Hacsavecz Béla - A Mátra ölén Markaz (A falu krónikája 1875-ig)
 •    Fodor László - Előzetes jelentés a markazi pusztatemplom feltárásáról

 
Hungarian English French German Polish Romanian Slovak

Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

PEVIK Nkft.

PEVIK Nkft. 3250 Pétervására, Tisztisor út 29.

Címer

Hírek - Markazi Várvölgye Általános Iskola

Önkrmányzat Pihenőháza

3262, MARKAZ, TÓPART
Markaz, tópart, vendégszobák száma: 5 az ágyak száma: 14
Felhívás a markazi vár vár maradványinak megmentésére
Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy a Polgármesteri Hivatalban a PÉNZTÁR hétfőn, szerdán, pénteken 9-12 óráig tart nyitva.

Fejlesztések 2006-2010

Kút
Image Detail Image Download

Markaz videó

Partnereink

Mátra Jövője Tiurisztiukai Egyesület
Markaz Községet a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja
Nordic Walking Partnerünk

Hirdetés

Befektetőt keresünk kemping kialakítására
A komplex turisztikai kínálat háttereként egy kemping és kiszolgáló létesítményei kialakítását kívánjuk megvalósítani egy közel 2,5 ha nagyságú, önkormányzati tulajdonú, közút és kerékpárút melletti, közvetlen vízparti kapcsolattal rendelkező területen.

Képek

 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow

Keresés

Markaz Község Önkormányzata