Címlap » Látnivalók Melegvízi tó
Gyengén látók

Főmenü

Letöltések

Számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa135
mod_vvisit_counterTegnap209
mod_vvisit_counterHét1002
mod_vvisit_counterHónap3388
mod_vvisit_counterÖsszesen780251
Melegvízi tó Nyomtatás E-mail
A régi falu egyik központja a templom, a mellé épült faluháza, az iskola, valamint a kocsmával egybeépített szatócsbolt és mészárszék volt. A másik fontos közlétesítmény a „melegvíz” mellett épült vízimalom, és a „melegvízi” forrás volt. A forrás zsilippel elrekesztve kicsiny tóvá szélesedik, napjainkban partja hangulatos pihenőhellyé vált.

alt alt

A falu mindennapi életéhez tartozott a „melegvíz”-nek nevezett szabadtéri mosoda. A tó vize télen-nyáron egyformán 16 hőfokos volt, télen erős párát lehelt magából. Az asszonyok a mosóköveken sulykolták a szennyest, télen is mezítláb álltak a vízben. Gyakran egyidejűleg 30-40 asszony lepte el fehérneműjével a köveket, közben folyt a duruzsolás, a véleménycsere. Évszázadokon át az asszonyok egyik fő hírforrásaként is betöltötte szerepét. A szabadtéri mosodát csak az 1950-es évek konfekcióipar és a mosógépek fosztották meg eredeti funkciójától. A mosáson túl nyári időben főleg a kisebb gyerekek szabadtéri strandolásának helyszíne volt, de gyakran mártóztak meg benne a poros testű cséplőmunkások is. Hogy mikor létesítették, nem tudjuk, csak valószínűsítjük, hogy a beköltözők első nemzedéke alakította ki, mivel az 1784-87 között készült katonai térképen már szerepel. Az 1854-1875 közötti úrbéri tagosítás irataiban több helyen lehet találkozni a „melegvízi” (melegvíz mellett lakó) melléknévvel. Csak csodálkozni lehet azon, hogy a 10-25 q közötti súlyú mosóköveket az akkori körülmények között hogyan tudták a helyszínre szállítani. Amikor őseink a szabadtéri mosodát kialakították, a környéke mocsárvilág lehetett, amelyet ezekkel a nagy kövekkel töltöttek fel. Az elmúlt 50 évben a melegvizet kétszer is átépítették, az 1994. évi átépítés során valamivel nőtt az alapterülete, szilárd keretbe fogja a betonba beépített mosókövek karéja. Az eredeti hangulata elveszett, hiszen éppen a szabadtéri mosoda lelkét, a 200 évig funkcionáló mosóköveket betonozták be a falába.


alt alt

Közvetlenül a melegvízhez csatlakozott a malomtó és az alatta lévő vízimalom. A malomtó gátja a malom épülete mellett húzódott. A melegvíz és a millvölgyi patak vizét gyűjtötte össze, gátján csak gyalogút vezetett. Az 1735-37 között épült vízimalom Gosztonyi földbirtokostól a Tresó Pál (Tresopaja) családhoz került. Utolsó tulajdonosa, Tresó József a Donnál veszett, felesége, Hacsavecz Anna (Detko) 1950-ig még esetenként üzemeltette. 1950-ben államosították, lebontották, és anyagát elárverezték, helyén most lakóház áll.

(forrás: Hacsavecz Béla – A Mátrai hegyek alatt Markaz /A falu krónikája 1875-től 1945-ig/)


 
Hungarian English French German Polish Romanian Slovak

Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

PEVIK Nkft.

PEVIK Nkft. 3250 Pétervására, Tisztisor út 29.

Címer

Hírek - Markazi Várvölgye Általános Iskola

Önkrmányzat Pihenőháza

3262, MARKAZ, TÓPART
Markaz, tópart, vendégszobák száma: 5 az ágyak száma: 14
Felhívás a markazi vár vár maradványinak megmentésére
Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy a Polgármesteri Hivatalban a PÉNZTÁR hétfőn, szerdán, pénteken 9-12 óráig tart nyitva.

Fejlesztések 2006-2010

Hordalékfog...
Image Detail Image Download

Markaz videó

Partnereink

Mátra Jövője Tiurisztiukai Egyesület
Markaz Községet a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja
Nordic Walking Partnerünk

Hirdetés

Befektetőt keresünk kemping kialakítására
A komplex turisztikai kínálat háttereként egy kemping és kiszolgáló létesítményei kialakítását kívánjuk megvalósítani egy közel 2,5 ha nagyságú, önkormányzati tulajdonú, közút és kerékpárút melletti, közvetlen vízparti kapcsolattal rendelkező területen.

Képek

 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow

Keresés

Markaz Község Önkormányzata