Címlap » Látnivalók Faluszéli kápolna
Gyengén látók

Főmenü

Letöltések

Számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa135
mod_vvisit_counterTegnap209
mod_vvisit_counterHét1002
mod_vvisit_counterHónap3388
mod_vvisit_counterÖsszesen780251
Faluszéli kápolna Nyomtatás E-mail

altHa Gyöngyös felől közelít az utazó, az első látvány, amit megpillant, a ligettel körülölelt kiskápolna.
Az út menti homlokzattornyos, római katolikus kápolna 1913-ban épült neobarokk stílusban, a község délnyugati vége előtt. A kisméretű épület vegyes alapanyagból (tégla, terméskő) készült, alaprajza téglalap, 3/8 záródással. A homlokzati falat a kápolna egyetlen bejárata töri át. A falazott, barokk vonalú tornyocskát gúla idomú, bádoglemezzel fedett sisak koronázza, kétoldalt barokk vonalú oromfalrész emelkedik. A kápolna hosszoldalait egy-egy félköríves ablak töri át, az épület feletti nyeregtetőt jelenleg pala fedi.

1909-ben Meszkó Balázs, majd az ő elhalálozása után a Markazon helyettesítő Ragó Ferenc abasári esperes indított gyűjtést a kápolna felépítésének költségeire. A legjelentősebb adományt Simonyák György és neje, Hacsavecz Mária tette, akik a kápolna építési helyének átadták a 800 négyszögöl nagyságú földjüket, amely akkor kb. 220 korona értéket képviselt. Ezenfelül 100 korona hozzájárulást fizettek. Az építés helyének kijelölésekor a terület a falu szélétől közel 1 km-re volt. Mára a falu a kápolnáig terjeszkedett.
A fellelhető iratok nem említik a kőműves- és ácsmester nevét, a legvalószínűbb, hogy Szekrényes József (Pelyák) kőműves kisiparos építette.

altA kápolnát 1913. szeptember 8-án Boldogasszony (Kisasszony) tiszteletére szentelte fel Török Kálmán főesperes, aki a szentmisét is celebrálta.
A kápolnamegáldás és a körmenet összekapcsolódott a búcsús ajándéktárgyak árusításával, sátrakkal és népi vigadalmakkal. Az 1913. évi első avatási búcsús körmenetet ezt követően minden évben megismételték, beiktatva még egy májusi búzaszentelési körmenetet is, amit szintén a kápolnánál rendeztek meg. A szeptember 8-i búcsús körmenetet és ünnepélyt az első években kisbúcsúnak nevezték, megkülönböztetésül a december 8-i nagybúcsútól. Így következett be az a ritka eset, hogy egy faluban évente kétszer tartottak egyházi búcsút. Évtizedek múltán egyre inkább a szeptember 8-i (kisasszonyi) búcsú vált „nagybúcsúvá”, a december 8-i, pedig elhalványult. 1937-ben a Honvéd Hagyományápoló Egyesület kezdeményezésére országosan szorgalmazták, hogy az I. világháború frontkatonáinak emlékére „Hősök ligetét” hozzanak létre, és azt szépen befásítva állandóan gondozzák.
Az eltelt idő alatt az akkor elültetett csemeték terebélyes koronát növesztő fákká váltak, hűs árnyékukkal védve a faluvégi kápolnánál tartott kisasszonyi szentmise résztvevőit.

altA kápolna előtt kőfeszület és Mária szobor áll. A helybéliek vallásosságának további jelképei a falu különböző részein felállított szoborkeresztek és az erdőben látható „Képes fák” (Mária képek), amelyek jelzett úton kereshetők fel.

(forrás: Hacsavecz Béla – A Mátrai hegyek alatt Markaz /A falu krónikája 1875-től 1945-ig/)


 
Hungarian English French German Polish Romanian Slovak

Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

PEVIK Nkft.

PEVIK Nkft. 3250 Pétervására, Tisztisor út 29.

Címer

Hírek - Markazi Várvölgye Általános Iskola

Önkrmányzat Pihenőháza

3262, MARKAZ, TÓPART
Markaz, tópart, vendégszobák száma: 5 az ágyak száma: 14
Felhívás a markazi vár vár maradványinak megmentésére
Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy a Polgármesteri Hivatalban a PÉNZTÁR hétfőn, szerdán, pénteken 9-12 óráig tart nyitva.

Fejlesztések 2006-2010

Konyhatechn...
Image Detail Image Download

Markaz videó

Partnereink

Mátra Jövője Tiurisztiukai Egyesület
Markaz Községet a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja
Nordic Walking Partnerünk

Hirdetés

Befektetőt keresünk kemping kialakítására
A komplex turisztikai kínálat háttereként egy kemping és kiszolgáló létesítményei kialakítását kívánjuk megvalósítani egy közel 2,5 ha nagyságú, önkormányzati tulajdonú, közút és kerékpárút melletti, közvetlen vízparti kapcsolattal rendelkező területen.

Képek

 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow

Keresés

Markaz Község Önkormányzata