Címlap » Látnivalók A római katolikus templom
Gyengén látók

Főmenü

Letöltések

Számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa68
mod_vvisit_counterTegnap209
mod_vvisit_counterHét935
mod_vvisit_counterHónap3321
mod_vvisit_counterÖsszesen780184
A római katolikus templom Nyomtatás E-mail
altPlébánia: 3262 Markaz, Rákóczi u. 2.
Római Katolikus Templom: 3262 Markaz, Fő 110.

dr. Csépány László címzetes apát úr 1993 augusztusától 2003 szeptemberéig teljesített falunkban szolgálatot. Markaz község Plébánia Hivatalának élére 2004. augusztus 1-vel került kinevezésre Fehér Róbert plébános atya. 2011. augusztus 1-vel került kinevezésre Csőke György plébános atya.

A török pusztítás után újra benépesült faluba költöző tót őseink között lévő ezermesterek 1753-57. között közmunkában, ideiglenes jelleggel felépítettek egy templomot. A hevenyészetten készült épület állandóan költséges javításokra és átalakításokra szorult. Az állandósult javítási gondok áthúzódtak a XIX. század utolsó negyedére, majd az 1900-at követő évtized első felére is. Az 1892-93-ban megvalósított nagyjavítást követően alig múlt el 12 év, és ismételten veszélyes repedések keletkeztek a templom falán.

1906. június 24-én reggel 7 óra 30 perckor hatalmas robajjal, porfelhőbe burkolózva a torony összeomlott, és magával sodorta a templomhajó oldalfalainak és tetőzetének egy részét is.
1907-1908 között elkészült az új épület terve, készítője Wind István egyházmegyei építész volt, az építési megbízást pályázat útján Seiner György gyöngyösi vállalkozó nyerte el.
A munkákat 1909. március elején kezdték, az új templom 19 hónap alatt, 1910. decemberére – kívül-belül bevakolva – elkészült.

altMéretei impozánsak: Az épület hossza: 45 méter, legnagyobb szélessége: 23 méter. A templomhajó szélessége: 12 méter, a fal magassága a padlószinttől 10 méter. A torony magassága (a keresztet tartó gömbig): 42,5 méter. Méreteinél fogva a markazitól nagyobb – mintegy 3000 főt számláló – egyházközösség helyiségigényét is kielégítené.
1911. májusában Ragó Ferenc – a Markazt patronáló abasári esperes – azt jelentette az egri érsekségnek, hogy a templom elkészült, és teljes szépségében várja a felszentelést, mely 1911. június 18-án délelőtt egyházi szentmise és ünnepély keretében ment végbe. A misét Török Kálmán celebrálta, és ő szentelte fel az új templomot a Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére.

A régi templom leomlása és az új felszentelése között eltelt 5 évben a miséket és egyéb egyházi rendezvényeket az akkor felső iskolának, később kántoriskolának nevezett épületben, nyáron, pedig annak az udvarán tartották meg. Itt történtek az esketések és keresztelők is. Akik a markazi lehetőségeknél előkelőbb esküvői ceremóniát kívántak, azok Domoszlón, Abasáron vagy Gyöngyösön fogadtak egymásnak örök hűséget.

altAz új templom Markaz díszévé és egyben szimbólumává vált. A vándor bármerről közelíti meg a falut, megakad a szeme a templomon. Úgy bújnak hozzá a falu házai, mint a kotlóshoz a kiscsibéi. A templomtorony órája és az ércesen kongó nagyharang újra és újra felhívja a falu lakóinak figyelmét, hogy a végtelen időt véges életű emberek élik.
Oltárképén Szent László vizet fakaszt, a bejárat feletti kórust 2002-ben újították fel, a festés markazi mester munkáját dicséri, itt látható az orgona is. A templom mellet kőfeszület és Szent János szobor áll. Az erdőben található Mária képes-fák a zöld sáv és zöld L jelzéseken kereshetők fel.

(forrás: Hacsavecz Béla – A Mátrai hegyek alatt Markaz /A falu krónikája 1875-től 1945-ig/)

alt alt
alt alt
alt  
alt alt 
Hungarian English French German Polish Romanian Slovak

Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

PEVIK Nkft.

PEVIK Nkft. 3250 Pétervására, Tisztisor út 29.

Címer

Hírek - Markazi Várvölgye Általános Iskola

Önkrmányzat Pihenőháza

3262, MARKAZ, TÓPART
Markaz, tópart, vendégszobák száma: 5 az ágyak száma: 14
Felhívás a markazi vár vár maradványinak megmentésére
Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy a Polgármesteri Hivatalban a PÉNZTÁR hétfőn, szerdán, pénteken 9-12 óráig tart nyitva.

Fejlesztések 2006-2010

Temető út
Image Detail Image Download

Markaz videó

Partnereink

Mátra Jövője Tiurisztiukai Egyesület
Markaz Községet a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja
Nordic Walking Partnerünk

Hirdetés

Befektetőt keresünk kemping kialakítására
A komplex turisztikai kínálat háttereként egy kemping és kiszolgáló létesítményei kialakítását kívánjuk megvalósítani egy közel 2,5 ha nagyságú, önkormányzati tulajdonú, közút és kerékpárút melletti, közvetlen vízparti kapcsolattal rendelkező területen.

Képek

 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow

Keresés

Markaz Község Önkormányzata