Címlap » Látnivalók Markaz község látnivalói
Gyengén látók

Főmenü

Letöltések

Számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa87
mod_vvisit_counterTegnap228
mod_vvisit_counterHét1321
mod_vvisit_counterHónap3568
mod_vvisit_counterÖsszesen780431
Markaz község látnivalói Nyomtatás E-mail
"Ahol a Mátra és az Alföld összeér,
Ahol egy nagy tóba fut sok hegyi ér,
Ott van az én falum, neve Markaz,
S ott gyűlnek az éveim, mint időhalmaz"
...A faluban élő M.(arkazi) Nagy István első verseskötetéből származó idézet is utal a falu rendkívül kedvező természeti adottságaira.

Markaz a Mátra lábánál, Gyöngyöstől 14 km-re, a Verpeléten át Egerig vezető út mentén található. Északon - a hegyek karéjában megbúvó kis falut - az erdők ölelik, délen az 50 ha vízfelületű határolja.

Az itt élők szőlőműveléssel és bortermeléssel foglalkoznak. A falu határában napfényben gazdag, optimális mikroklímájú területen már az 1400-as évektől gondosan művelt szőlők díszlenek, amelyekből kiváló minőségű, karakteres borokat készítenek a borosgazdák.

Az idelátogató vendégeknek szálláshelyet, számos szép látnivalót és szabadidős programokat tudunk ajánlani. A tó vízisportolásra, horgászatra alkalmas, télen, ha befagy, kiváló korcsolyapálya. A vadászat iránt érdeklődőket gazdag vadállomány várja a markazi erdőkben. A túrázók a faluközpontból induló jelzett turistautakon érhetik el az országos kék túra útvonalát, mely a Kékestetőn át vezet.

altTúraajánlatok:


A Z jelzésen elindulva a temető mellett érünk ki a faluból, a Cseresi erdészház és több képesfa mellett halad el utunk. Többször keresztezzük az erdőgazdasági utat, amely kiváló lehetőséget nyújt a terepkerékpárosok számára.

A Z? jelzésen a Várbérc és a Mézes-domb közötti Vár-völgyben a Vár-patak mentén haladunk a 18 m magas Kis-kő rétegláva tornyához. Innen és a Négyeshatártól (801 m) is lenyűgöző panoráma tárul elénk. A Négyeshatártól elindulhatunk Mátrafüred irányába (P jelzés), vagy a Mátrafüred Kékestető közötti Z jelzésű út irányába is, amelyet a Z+-on érhetünk el. Tovább emelkedve Kékestető felé (P jelzés) északi irányba a Hidas-bérc (973 m) mellet elhaladva kis kitérővel az ország legmagasabban fakadó forrásához, a Disznó-kúthoz érünk, ami még markazi területen található. Csatlakozva a Z jelzéshez az ország legmagasabb pontjára az 1014 m magas Kékesre jutunk fel. 

A Z? jelzésen a faluból kiérve nemsokára leágazhatunk a ZL jelzésű úton a vár irányába kapaszkodhatunk. A Várbércet elhagyva a Hegyes-tető (629 m) és a Rókalyuk-tető (621 m) alatt elhaladva a Hatra-patak-tető (647 m) mellett csatlakozunk a Z jelzéshez, amelyen a Markazi-kapuhoz (672 m) jutunk. Itt már az Országos Kék Túra útvonalán mehetünk Kékestető irányába. Utunk Pazar kilátással kárpótol fáradalmainkért, elvezet a Kis-Sas-kő, a Disznó-kő, a Sas-kő (898 m) mellett. Több teljesítménytúra útvonala is erre halad.

Markaz egyedülálló adottsága a változatos domborzat és a nagy szintkülönbségek, hiszen területe egészen Kékestető szomszédságáig felnyúlik. A túrázás mellett kiváló vadászati lehetőségeket rejt a Markazi Erdő.

A falu belterületén számos népi építészeti emlék található, zegzugos utcáin hangulatos sétákat tehetünk, a Melegvíz partján megpihenhetünk.

Kellemes időtöltést és jó túrázást kívánunk!

És ne felejtsék: amit az erdőbe vittek ne hagyják ott, amit ott találtak ne hozzák el! Ez alól kivétel természetesen a felelőtlen embertársaink által otthagyott hulladék.

2003. évben új turistaút lett kialakítva a Kékes Turistaegyesület jóvoltából. Az utat pályázati támogatásból a Mátraalja több településén is felfestették, amely tematikus "bortúra" útként járható be. Markazon kisebb-nagyobb hosszúságú utakat választhatunk, sétálhatunk a tóparton (akár meg is kerülhetjük), a falu központjában, a szőlőültetvények között és a falu feletti hegyoldalban csatlakozva a többi jelzett úthoz. Az útvonal több borospince mellett is elhalad, ahol szomjunkat karakteres markazi borokkal olthatjuk. Egyre azonban ügyeljünk, ha feljövünk a pincéből a meleg nyári napokon...
 


 
Hungarian English French German Polish Romanian Slovak

Névnap

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

PEVIK Nkft.

PEVIK Nkft. 3250 Pétervására, Tisztisor út 29.

Címer

Hírek - Markazi Várvölgye Általános Iskola

Önkrmányzat Pihenőháza

3262, MARKAZ, TÓPART
Markaz, tópart, vendégszobák száma: 5 az ágyak száma: 14
Felhívás a markazi vár vár maradványinak megmentésére
Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy a Polgármesteri Hivatalban a PÉNZTÁR hétfőn, szerdán, pénteken 9-12 óráig tart nyitva.

Fejlesztések 2006-2010

Fő út járda
Image Detail Image Download

Markaz videó

Partnereink

Mátra Jövője Tiurisztiukai Egyesület
Markaz Községet a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja
Nordic Walking Partnerünk

Hirdetés

Befektetőt keresünk kemping kialakítására
A komplex turisztikai kínálat háttereként egy kemping és kiszolgáló létesítményei kialakítását kívánjuk megvalósítani egy közel 2,5 ha nagyságú, önkormányzati tulajdonú, közút és kerékpárút melletti, közvetlen vízparti kapcsolattal rendelkező területen.

Képek

 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow

Keresés

Markaz Község Önkormányzata