Címlap » Hírek ÖN is tehet az allergia ellen
Gyengén látók

Főmenü

Letöltések

Számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa112
mod_vvisit_counterTegnap172
mod_vvisit_counterHét803
mod_vvisit_counterHónap3822
mod_vvisit_counterÖsszesen775248
ÖN is tehet az allergia ellen PDF Nyomtatás E-mail

2011. július 10. vasárnap, 19:19
Valamilyen allergiás túlérzékenység az emberek mintegy egyharmadánál mutatható ki. Ezen allergiák számottevő részét a pollen (virágpor) okozza. A pollenallergia 3 féle formában jelentkezhet: pollen okozta asztma; szezonális allergiás nátha (szénanátha); szezonális allergiás kötőhártya-gyulladás.

Ezeknek a megbetegedéseknek a legfőbb kiváltója a parlagfű (Ambrosia elatior), melyet tévesen vadkendernek is neveznek. Virágzáskor - júliustól október végéig - a virágpor szemeit a légáramlás az egész település területén szétteríti. Egyetlen parlagfű képes 8 milliárd virágporszemet termelni, így évente több ezer tonna kerülhet a levegőbe.A betegség az allergiát kiváltó tényező megszüntetésével előzhető meg, ezért következetesen irtsuk a parlagfüvet!

Felismerése:
E gyomnövény júliustól október végéig virágzik. Irtása leghatásosabb tavaszi megjelenésétől kezdve korai gyomlálással (gyökérrel együtt történő kihúzással), illetve tömegesebb előfordulása esetén a virágzás előtt végzett rendszeres kaszálással. Fontos a területek utóellenőrzése, mert az újabb hajtások megjelenése esetén a védekezést meg kell ismételni, és több éven keresztül következetesen kell végezni.

A kifejlett növény, 20-150 cm magas, felálló szárú, rendszerint dúsan elágazó, terebélyes alakú. A levelek színe sötétzöld. A porzós virágok a hajtások csúcsán találhatók, egy virágzatban 15-35 halványsárga virág van, a lecsüngő sárga virágok apró csészékre hasonlítanak.

Jellegzetes élőhelye:
Nemcsak szántóföldi, hanem városi gyomként is ismert, legfőképp a frissen feltört még rendezetlen építési területen, azaz parlagon hagyott területen, időlegesen megművelt, majd elhanyagolt kertekben, árokparton, parkok, utak szélén is megtalálható.ÖN IS IRTSA A PARLAGFÜVET!

Markaz község Önkormányzatának Képviselő-testülete 20/2001. (XII.18.) számú rendeletével szabályozta a parlagfű visszaszorítását. A rendelet értelmében az aki a védekezésnek nem tesz eleget 30.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Köszönettel az allergiások nevében is: Potoczki László polgármester

Módosítás dátuma: 2011. július 13. szerda, 04:29
 
Hungarian English French German Polish Romanian Slovak

Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

PEVIK Nkft.

PEVIK Nkft. 3250 Pétervására, Tisztisor út 29.

Címer

Hírek - Markazi Várvölgye Általános Iskola

Önkrmányzat Pihenőháza

3262, MARKAZ, TÓPART
Markaz, tópart, vendégszobák száma: 5 az ágyak száma: 14
Felhívás a markazi vár vár maradványinak megmentésére
Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy a Polgármesteri Hivatalban a PÉNZTÁR hétfőn, szerdán, pénteken 9-12 óráig tart nyitva.

Fejlesztések 2006-2010

Béke út Ifj...
Image Detail Image Download

Markaz videó

Partnereink

Mátra Jövője Tiurisztiukai Egyesület
Markaz Községet a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja
Nordic Walking Partnerünk

Hirdetés

Befektetőt keresünk kemping kialakítására
A komplex turisztikai kínálat háttereként egy kemping és kiszolgáló létesítményei kialakítását kívánjuk megvalósítani egy közel 2,5 ha nagyságú, önkormányzati tulajdonú, közút és kerékpárút melletti, közvetlen vízparti kapcsolattal rendelkező területen.

Képek

 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow

Keresés

Markaz Község Önkormányzata