Címlap » Kultúra Hacsavecz Béla
Gyengén látók

Főmenü

Letöltések

Számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa108
mod_vvisit_counterTegnap172
mod_vvisit_counterHét799
mod_vvisit_counterHónap3818
mod_vvisit_counterÖsszesen775244
Hacsavecz Béla Nyomtatás E-mail
Hacsavecz Béla 1925. október 22-én született Markazon, földművelő család gyermekeként. Ősei - saját kutatásaiból tudjuk - Markaz XVIII. századi újranépesítésekor az elsőként beköltöző szlovákok között voltak. Apja, Hacsavecz Flórián élete és sorsa méltán bukkan fel többször is e könyv lapjain, hiszen példázza mindazt, amit a kor parasztemberének ki kellett bírnia, ha ki akart törni szegénysége korlátai közül. Az elsők között volt Markazon, akik elve a századunk elején kínálkozó lehetőséggel, Amerikában próbáltak ki ügyességüket és szorgalmukat. Hacsavecz Flórian 18 evet töltött külföldön, közben néhányszor hazajött, megnősült, s három gyermeke született. Végleges hazatérése után 1 évvel elvesztette első feleségét. Még ugyanebben az évben, 1922-ben házasodtak össze Hacsavecz Annával, aki szintén özvegyként kettő gyermeket hozott a házasságba. Ezután született négy fiúgyermekük: Sándor, Béla, József és István. A sokévi amerikai munka keresményéből származó 8 hold föld és 1 hold szőlő anyagi biztonságot nyújtott a családnak mindaddig, amíg 1933-ban az apa vagyonát - az egyik testvére után vállalt kezessége folytán - elárverezték. Ez kiheverhetetlen tragédia volt mindannyiuk számára. Szülőkre és gyerekekre a zsellérek sorsa várt: napszámos- és summásmunkából éltek ezután. Az apa bánatában "elbujdokolt" a családjától, és lelkileg megtörve, magányosan élt Gyöngyösön 1944-ig, amikor háza udvarán a fejébe fúródott egy eltévedt repeszdarab. Az anyának - a szerző szavait idézve - "hősies erőfeszítéssel" kellett felnevelnie a vele maradt hat gyermeket.
1945. fordulópontot jelentett Hacsavecz Béla - és testvérei - életében is. Mind a négy fiú politikai vagy katonai pályára lépett. Hacsavecz Béla 1945-ben belépett a hadseregbe, és Budapesten teljesített szolgálatot. Elvégezte a katonai akadémiát, amelynek hamarosan előadója is lett. Sokat utazott, bejárta az ország katonai egységeit és objektumait, mint a Honvédelmi Minisztérium munkatársa. Katonai pályafutása 1956-ban szakadt meg, amikor - az október-novemberi események hatására - maga kérte leszerelését.
1951-ben Alsógödön ismerkedett meg Pintácsi Máriával, majd 1952-ben összeházasodtak. 1958-ig Budapesten laktak, itt született Márta lányuk 1953-ban, majd Ágnes 1954-ben.
1958-ban Visontára költöztek, ahova tanácselnöknek hívták Hacsavecz Bélát. Itt született harmadik gyerrnekük, Béla, 1959-ben. Marika néni visszaemlékezése szerint meg héthónapos terhesen is társadalmi munkában téglát pakolt frissen megválasztott tanácselnök férjével együtt, hogy személyes példamutatásukkal ösztönözzék az embereket a faluért végzett munkára.
Hamar befogadták és megszerették őket a visontaiak. Ezt az is bizonyítja, hogy 1960-ban, a tsz megalakulásakor ragaszkodtak hozzá, hogy Hacsavecz Béla legyen a szövetkezet elnöke. Ezután 30 évig éjt nappallá téve a termelőszövetkezetnek élt. Sokszor az egyéni és családi érdekeit háttérbe szorítva cselekedett, csak a tsz és a tagság előbbrejutását tartva szem előtt. A Visonta határában létrejövő külfejtéses bányával, illetve a "magasabb" gazdasági érdekeket pártoló politikai feljebbvalóival az 1960-as 70-es években hosszú csatákat vívott a falu és a szövetkezet fennmaradása érdekében. 1990-ben, nyugdíjba vonulásakor az ország egyik legjobb gazdaságát hagyta rá az utódokra.
A múlt iránti érdeklődése gyermekkorából fakadt. Mint elmondta, mindig figyelmesen hallgatta az idősek egymás közötti beszélgetéseit. Helytörténeti kutatásokkal a 60-as évektől kezdett foglalkozni. Kortársai között minden bizonnyal kevés tsz-elnök akadt, aki ennyire fontosnak tartotta szűkebb lakóhelye történelmének megismerését és megismertetését az ott elő emberekkel. "Aki nem tudja, hogy honnan jött, azt sem tudja, hogy hova megy" - így foglalta össze egyetlen mondatban e munka jelentőségét. Először a visontai tsz történetét írta meg és adta ki 1970-ben, majd 1975-ben megjelent a tsz költségén a "Fejezetek Visonta történetéből" című tanulmánykötet, amelyben neves történészek és néprajzkutatók összegezték a falu múltjára vonatkozó kutatásaik eredményeit.
Már ekkor gyűjtötte az anyagot szülőfaluja, Markaz történetének megírásához is. Aktív tsz-elnök volt, meg amikor elkészült Markaz 1875-ig tartó históriájának feldolgozásával, s többször tartott előadásokat ebben a témában a markaziak számára. Több néprajzi, ill. helytörténetírói pályázaton is indult, és ért el első-második helyezéseket. Munkásságát ismerték és elismerték a szakemberek. A pusztatemplom régészeti feltárása az ő szorgalmazására indult el.
Nyugdíjba vonulása után még nagyobb energiával folytatta a kutatásait és az írást. Életének utolsó éveit szülőfaluja történetének megírása töltötte ki. Szinte az utolsó percekig ezen dolgozott, s így sikerült befejezni a II. kötetet. Már tervezte az 1945 utáni időszakot feldolgozó III. kötetet is. Ennek megírására azonban betegsége már nem hagyott időt. 1995. december 14-én hunyt el.
Tevékeny életének hűséges társa, Marika néni úgy temettette el, hogy nem felejtett el tollat és papírost tenni a zsebébe...
Hevesi Mária


 
Hungarian English French German Polish Romanian Slovak

Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

PEVIK Nkft.

PEVIK Nkft. 3250 Pétervására, Tisztisor út 29.

Címer

Hírek - Markazi Várvölgye Általános Iskola

Önkrmányzat Pihenőháza

3262, MARKAZ, TÓPART
Markaz, tópart, vendégszobák száma: 5 az ágyak száma: 14
Felhívás a markazi vár vár maradványinak megmentésére
Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy a Polgármesteri Hivatalban a PÉNZTÁR hétfőn, szerdán, pénteken 9-12 óráig tart nyitva.

Fejlesztések 2006-2010

József Atti...
Image Detail Image Download

Markaz videó

Partnereink

Mátra Jövője Tiurisztiukai Egyesület
Markaz Községet a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja
Nordic Walking Partnerünk

Hirdetés

Befektetőt keresünk kemping kialakítására
A komplex turisztikai kínálat háttereként egy kemping és kiszolgáló létesítményei kialakítását kívánjuk megvalósítani egy közel 2,5 ha nagyságú, önkormányzati tulajdonú, közút és kerékpárút melletti, közvetlen vízparti kapcsolattal rendelkező területen.

Képek

 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow

Keresés

Markaz Község Önkormányzata