Gyengén látók

Főmenü

Letöltések

Számláló

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa70
mod_vvisit_counterTegnap130
mod_vvisit_counterHét728
mod_vvisit_counterHónap3114
mod_vvisit_counterÖsszesen779977
Sporttelep Nyomtatás E-mail
Tisztelt Sportbarátunk!

Az alábbiakban a markazi sportpálya felújítási munkáit szeretnénk ismertetni.

A markazi sportpálya az 1970-es évek közepén létesült a falu keleti, Domoszló felőli szélén, mintegy 1,5 hektáros területen. Sporttelepünk a labdarúgáson túl a sportlövészek és "frizbi" csapatunk számára is versenyzési lehetőséget biztosít, valamint számos helyi közösségi és kulturális rendezvénynek adott otthont. A komplexum a XXI. század igényeit már nem elégítette ki, ezért a 2001-2002-ben elvégzett épület-felújítást követően 2003. őszén a játéktér teljes felújítása is megkezdődött. A korábbi pálya két alapvonal közötti szintkülönbsége 1,67 méter volt, talaja görgeteges, gyepszőnyege egyenetlen.

2003. szeptemberében elbontásra kerültek a pályatartozékok, a kapuk, a korlátok, és gondos felmérés és kitűzést követően elkezdődhetett a földmunka.

A durva tereprendezés során mintegy 2000 m3 föld került megmozgatásra, amellyel a korábbi jelentős szintkülönbség megszűnt és sík alapszint került kialakításra. A kitermelt föld jelentős részét az alacsonyabban fekvő pályarészbe és a rézsűkbe építettük be gondos tömörítést követően.


A földmunkák során kiemelten figyeltünk a pálya melletti ligetes terület és a fák megtartására.

A végleges tereprendezés előtt védőcsőben lefektetésre kerültek a világítás kábelei és a locsolóhálózat csővezetékei, valamint az edzőpálya melletti ligetes területhez ivóvíz-vezeték lett kiépítve vízvételezési lehetőséggel.

A felső talajréteg homok és humusz egyenletes 70-30 %-os helyszíni keverékéből lett kialakítva, amely mennyisége szintén eléri a 2000 m3-t. Ez a talajréteg reményeink szerint kedvező vízháztartást biztosít a gyepszőnyeg számára, mind a nyári melegben, mind a nagyobb esők idején.

Köszönhetően a gondos kitűzésnek és a folyamatos geodéziai szintezésnek olyan terep alakult ki, amely a csapadékvíz elvezetést elősegíti, azonban a játék szempontjából nem zavaró, síknak tekinthető.

A szabványméretű labdarúgópálya mellett egy 30x50 méteres edzőpálya is kialakításra került, amely durva tereprendezését a tavalyi évben végeztük.


A kedvezőtlen őszi időjárás miatt a gyep elvetésére 2004. május 01-én került sor, majd a tavasz folyamán a locsolórendszer vízellátását és beüzemelését is megoldottuk.

A tavalyi évben a folyamatos gondozásnak - locsolás és fűnyírás - köszönhetően a gyepszőnyeg megerősödött és sikeresen állta ki az első tél megpróbáltatásait.

2004-ben még játékkal sem terheltük a gyepet, hogy minél inkább megerősödjön, illetve közösségi rendezvényeinket is más helyszínen tartottuk, amelyek a jövőben a pálya szomszédságában kiépítendő szabadidő-parkban kapnak helyet. Folyamatosan helyeztük el a pályát övező korlátelemeket és a kapu mögötti labdafogó hálót. Az idei év tavaszán beállításra kerültek az új kapuk is.

A csapadékvíz minél gyorsabb elvezetése érdekében a kritikus területeken dréncsöveket fektettünk le. Felfestésre került a FIFA előírásoknak megfelelő 64x108 méter méretű pálya és a kapuk is elnyerték végleges formájukat.  Tavasztól már játékra alkalmassá vált a játéktér, így első hazai mérkőzésünket márciusban, Húsvét napján játszottuk.


Az edzőpálya végleges földmunkája és gyepesítése is elvégzésre került. A nézők kulturált szurkolási lehetőségének megteremtésére mintegy 200 ülőhelyes lelátót építettünk, a játékosok részére pedig két új kispad lett kialakítva. A beruházás megvalósítására több pályázatot is benyújtottunk, amelyek nem jártak sikerrel, azonban a GYISM, illetve a Nemzeti Sporthivatal 6 millió Ft-os állami támogatásban részesítette a felújítási munkákat egyedi döntés alapján a "kiemelt önkormányzati létesítmény-fejlesztések támogatása" program keretében, amelyet ezúton is köszönünk. Az állami támogatáson túl köszönet illeti meg valamennyi támogatónkat, kiemelten a Mátrai Erőmű Rt-t, a kivitelező Strabag Rt-t, a gyepesítést végző Eurogreen Kft-t, a környékbeli nagyobb vállalkozásokat, a helyi vállalkozókat és magánembereket, akik pénzügyileg, anyagok biztosításával, társadalmi munkával segítették a felújítást és a színvonalas pályaavató megrendezését. Reményeink szerint felújított sportpályánk hosszú ideig szolgálja sportszerető lakosainkat és sportegyesületeinket, ahová szeretettel várjuk a Markazra látogató, sportolni vágyó kedves vendégeinket.

Sportbaráti üdvözlettel, Markaz Község Önkormányzata, 2005. május 28.

   

 


 

 
 
Hungarian English French German Polish Romanian Slovak

Névnap

Ma 2018. április 20., péntek, Tivadar napja van. Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.

PEVIK Nkft.

PEVIK Nkft. 3250 Pétervására, Tisztisor út 29.

Címer

Hírek - Markazi Várvölgye Általános Iskola

Önkrmányzat Pihenőháza

3262, MARKAZ, TÓPART
Markaz, tópart, vendégszobák száma: 5 az ágyak száma: 14
Felhívás a markazi vár vár maradványinak megmentésére
Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy a Polgármesteri Hivatalban a PÉNZTÁR hétfőn, szerdán, pénteken 9-12 óráig tart nyitva.

Fejlesztések 2006-2010

Bajcsy Köz
Image Detail Image Download

Markaz videó

Partnereink

Mátra Jövője Tiurisztiukai Egyesület
Markaz Községet a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja
Nordic Walking Partnerünk

Hirdetés

Befektetőt keresünk kemping kialakítására
A komplex turisztikai kínálat háttereként egy kemping és kiszolgáló létesítményei kialakítását kívánjuk megvalósítani egy közel 2,5 ha nagyságú, önkormányzati tulajdonú, közút és kerékpárút melletti, közvetlen vízparti kapcsolattal rendelkező területen.

Képek

 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow

Keresés

Markaz Község Önkormányzata